Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

 

Dr. Andrea Păroşanu

kutató

Victoria University of Wellington

Andrea Parosanu kép.jpg

 

Dr. Andrea Păroşanu kutató a Diana Unwin Resztoratív Igazságszolgáltatási Tanszéken, a wellingtoni Victoria Egyetemen, Új-Zélandon.

Andrea jogi diplomát és kriminológiai és büntető igazságszolgáltatási mesterdiplomát szerzett a németországi Greifswald Egyetemen. Az érdeklődését akkor keltette fel a resztoratív igazságszolgáltatás témája, amikor részt vett a „Viktimizáció, mediáció és resztoratív igazságszolgáltatás” című európai-kanadai csereprogramban a kanadai Regina Egyetemen. Innentől kezdve számos publikációja jelent meg a konfliktuskezelés tradicionális formáiról (pl. a körmodellekről). Andrea a fiatalkorúak büntető-igazságszolgáltatása Romániában és Németországban témakörben írt PhD értekezését a Greifswald Egyetemen védte meg.

Az elmúlt években részt vett az Európai Unió által támogatott, a resztoratív és a fiatalkorúak igazságszolgáltatása témájú kutatási projektekben. Továbbá mediációs trénerként és facilitátorként dolgozott fiatalkorúak ügyeiben Németországban. Andrea publikációkat jelentetett meg a resztoratív igazságszolgáltatás, interkulturális konfliktuskezelés, a fiatalkorúak igazságszolgáltatása és a fiatalkori bűnözés, valamint a büntetőjog témaköreiben. Számos nemzetközi konferencián és workshopon adott elő ezekben a témákban. Vezetője volt „A romák és nem romák közötti konfliktusfeloldáshoz szükséges kompetenciák közvetítése“ c. Európai Bizottság által támogatott LEONARDO partnerségi projektnek, amelyben a Miskolci Jogi Kar is részt vett.